woensdag 11 april 2012

Merkwaardig verschijnsel

Vandaag was het een vervelend natte dag in de Dordogne, zoiets als in Nederland begreep ik van een Nederlandse gast en 's ochtends was het koud, amper 5ÂșC.
Toch een goede aanloop gehad, waaronder het 'merkwaardige verschijnsel'.
Om 14h50 komen drie mannen binnen, waarvan eentje met 'bluetooth-oortje' in, die in moeilijk Frans vroegen of ze wat kunnen eten. Nou dat kan natuurlijk want wij zijn daar toevallig op ingericht, maar normaal gesproken is de lunch-periode van 12h00 tot 14h00 en dan staan Philippe en wij op scherp. Na ±14h00 gaat Miep Kraak door de keuken en alhoewel 14h00 geen absolute scheidslijn is is 14h50 te laat om nog een menu voorgeschoteld te krijgen. Philippe was al aanstalten aan het maken om zijn dagelijkse tocht te maken naar zijn Bar-Tabac met TL-verlichting kleur 33, dus meldde ik de mannen om de mogelijkheid van een zelfgemaakte pizza uit een hout-gestookte oven te overwegen. Deze mededeling leverde drie chagrijnige gezichten op en ze wilden rechtsomkeer maken. Ik wilde ze net veel succes wensen maar ze kwamen met elkaar pratend op de 'beslissing rechtsomkeer' terug. Met gezichten op min 20 liepen ze met Hellen mee naar de tafel.
Na het langdurig bekijken van de soorten pizza's kwam de volgende bestelling door; 1 pizza 'trois fromages' zonder(?) tomatensaus, 1 pizza 'jambon/ fromage en een 'maaltijd'-salade met alles er in.
Omdat we maandag geen boodschappen hadden gedaan hadden we slechts een beperkte salade voorhanden. Ik was inmiddels met de twee pizza's begonnen en Hellen was ondertussen weer met de man van de salade in contact om uiteindelijk toch iets op zijn bord te krijgen. Het was trekken aan een dood paard en Hellen kreeg het op haar 'heupjes' van de narrige bejegening van deze man en zijn kompanen. Uiteindelijk kwam ze naar mij toe met de bestelling van een pizza 'saumon' met hierover heen 'roquette' sla.
Ik aan het werk, de oven was niet meer op de gewenste temperatuur, dus het moest even duren.
< >
Hellen kwam wachtend op de pizza even vertellen, dat de heren een 'pichet' wijn besteld hadden nadat ze eerst wilden weten wat de prijs van de wijn in de winkel was en wat wij er voor wilden hebben! Nou ja!
Ook meldde ze tussen neus en lippen door, dat het vermoedelijk Italianen waren aan hun spraak onderling op te maken.
ITALIANEN!!
Dit verklaarde hun aversie tegen mijn pizza's natuurlijk, kom je uit het land van de 'ronde-deeg-schotel' en kun je op het platteland in in Frankrijk alleen maar pizza krijgen bij zo'n chauvinistisch 'Fransman'!
Maar gelijk kreeg ik het ook op mijn heupen, ik moest als 'rookie' deze 'connaisseurs' mijn pizza's voorschotelen!
Kraiiiissssst!!
< >
De pizza's werden door Hellen naar de tafel gebracht, de zalmpizza ietsje later. Ik probeerde een aanleiding te zoeken om mijn schoenen even naar beneden te brengen of om te kijken of ik buiten was, om de reacties niet te hoeven aanhoren!
...
Tergend langzaam werden de pizza's verorberd, tot er helemaal niets meer van over was!
Toen durfde Hellen het wel aan om te vragen of de heren nog een espresso wilden. Dit wilden ze wel, zeker van de mooiste vrouw die ze in Frankrijk gezien hadden, meldde de Italiaan met het 'bluetooth-oortje'. En de pizza's hadden 'superbe' gesmaakt! En of Hellen getrouwd was ...
Alle drie waren 'ineens' super-vriendelijk!
Ook bij het afrekenen kreeg Hellen weer alle superlatieven over haar verschijning en 2€70 fooi! Bij het verlaten van de brasserie kreeg ik nog een duim omhoog en in een gebrekkig Frans, dat het heerlijk gesmaakt had! Geen aanmerkingen!
Ik probeerde zo 'cool' mogelijk te kijken, alsof ik niets anders dan deze complimenten had verwacht.
Jaja, er is wat dit betreft een goed acteur aan mij verloren gegaan! -_-

Schiet ons maar lek, we hebben dit wel eerder in mindere mate meegemaakt, dat tijdens de bediening een vrij stroef contact is, maar later na de maaltijd men uiterst tevreden en vriendelijk is.

Zou dit komen door de trek, dat men voor en tijdens het eten minder te genieten is?
Of is het de onzekerheid of de maaltijd wel te hachelen zal zijn?
Of het totaalbedrag meevalt?
Of is het een 'spelletje' om de restaurateur een beetje uit te proberen?
Wie het weet mag het zeggen.