maandag 15 november 2010

Stand van zaken

Omdat we al weken niets meer hebben laten weten, even een uiteenzetting van de stand van zaken.
Frankrijk is geen land voor ondernemers, daar komen we steeds meer achter.
Veel, heel veel instanties houden zich bezig met simpele feiten.
Natuurlijk is het goed dat er goede en strenge regels zijn (zeer gewenst zelfs!), maar hier in Frankrijk zijn de instanties die deze regels moeten laten uitvoeren en controleren zo traag als 'gemalen poppenstront'.

Even in een nutshell de voorbij gaande weken:

We waren net een week aan de gang toen er 9 juni een bataljon ambtenaren, Commission de Securite de l'Arrondissement de Périgueux, ons een bezoek brachten.
Een hoofd van de brandweer in departement 24, een plaatselijke brandweer, twee mensen van de Conseil General de Dordogne, een plaatselijke gendarme en de loco-burgermeester.
Een lange uiteenzetting, van met name de brandweercommandant, die neer kwam op het feit, dat het ondoenlijk was voor ons als beginnende restaurateurs zonder een architect te werken die volledig van alle normen en regels op de hoogte is.
De toiletgroep kon weer afgebroken worden, want de toilet voor een gehandicapte moet minimaal 150x150 cm zijn en die van ons was 145x220 cm, om maar een voorbeeld te noemen.

We kregen een lijst met lokale architecten, gelijk langsgegaan bij de dichtstbijzijnde in Lanouaille, hier zitten onze kinderen op school.
Toen ik staand in zijn beduimelde kantoortje vertelde waarom ik kwam, reageerde hij met een simpel 'non'! Hij had nog flink wat geld tegoed van de vorige eigenaren voor uitgevoerd werk en er rustte hierdoor voor hem een slecht karma op de locatie. Ik opperde nog, dat hij dit nu alsnog verdienen kon, maar hij was onverbiddelijk. Het was niets persoonlijks, wanneer we open zijn komt hij graag een kopje koffie drinken, en die betaald hij dan ook, maar meer niet!
's Avonds werden we door de burgemeester van Cherveix-Cubas gebeld, dit is dokter Queyroi, hij wist een architect, dhr. J.M. Lardet, deze had zijn huis ook gedaan en was een goede vriend van de familie geworden.
Wij zijn gelijk met dhr. Lardet in de slag gegaan.
Hij heeft voor ons de tekeningen gemaakt, volgen onze plannen met zijn adviezen en de hele rataplan opgestuurd naar alle betreffende instanties. Naar aanleiding van deze plannen komt er een 'Permis de Construire', hier wachten we nog steeds op! Duurt gewoon standaard 6 maanden, zelfs met architect die zijn contacten heeft!

Ondertussen hebben we verschillende offertes aangevraagd, voor nieuwe kozijnen, keukenapparatuur, gevelherstel, elektra, etc..
Nou hebben we als extra pech, dat we ons bevinden in de omgeving van een 'Laterne des Morts'. Binnen 500 meter gelden er zeer specifieke eisen aan de buitenkant van de gebouwen. Hierover hebben we deze week een afspraak met een architect bij Bâtiment de France, we hopen, dat onze ideeën over de buitenkant zal worden goedgekeurd. Op één stuk na is verder de bouwtoestemming rond, we wachten nog op de aanpassingen van ons ingediende voorstel m.b.t. de gehandicapten. Onder meer omtrent de routing, akoestiek plafond, toilet, etc..
Voor het elektra moet je een bedrijf inhuren, in ons geval Bureau Veritas, die de elektriciën controleert en deze geven een eindrapport die op norm moet zijn, anders kun je niet verzekerd worden.
Om verzekerd te zijn tegen diefstal moet er speciaal glas geplaatst worden, SP10.
Nog iets om te weten; ieder bedrijf dat met personeel werkt, is verplicht om voor zowel vrouwelijke als mannelijke personeelsleden, een aparte douche en toilet aan te leggen.

Wat verder ook veel tijd kost is het vergelijken van offertes, het wachten hierop of het zelfs niet komen hiervan.
Offertes die aanvankelijk scherp leken, blijken dat bij nadere bestudering niet te zijn. Referenties nagaan, plannen die veranderen, etc..

Op 7 oktober gingen we naar een Rational Self Cooking Center demonstratie, maar na ruim een uur reizen daar aangekomen, bleek het demonstratie model niet te zijn gearriveerd. Hierdoor waren we de enigen en hebben we alvast zonder model de nodige uitleg gehad. 's Middags waren we uitgenodigd voor een lunch in een restaurant uit de Michelin-gids in La Roque de Gageac. Geweldige maaltijd op een heel mooi terras met uitzicht over de Dordogne in 29ºC!







Een week later hebben we de totale demonstratie wel gehad, we zijn er erg enthousiast over.

In de herfstvakantie, laatste week oktober zijn we in La Roque Gageac een 5 kastelen boottocht met de kinderen gaan maken op de Dordogne. Zeer de moeite waard.




Speciale vegetatie door micro-klimaat.

We gaan er vanuit, dat wanneer er eenmaal begonnen wordt, het ineens heel snel zal gaan.
Wij kunnen niet wachten!
We houden jullie op de hoogte uiteraard.